Kosten
Annemarie Gerritsen, praktijkhouder Praktijk Psynergiek Oosterbeek, is BIG-geregistreerd GZ-psycholoog en psychotherapeut. Dit betekent dat u voor vergoeding in aanmerking komt indien u een passende verwijsbrief heeft voor verzekerde psychologische zorg van een (huis)arts of psycholoog. Ook moet er sprake zijn van een psychische stoornis die onder de verzekerde zorg valt (dit wordt bepaald door het Zorginstituut Nederland). Psychologische zorg zit namelijk in de vergoede Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ). Het is wel raadzaam rekening te houden met uw eigen risico!
Het zorgprestatiemodel
Op 1 januari 2022 is het zorgprestatiemodel ingevoerd. Het zorgprestatiemodel gaat níet over de zorg die u krijgt, maar wél over hoe de rekening is opgebouwd. De Nederlandse Zorgautoriteit heeft voor alle zorgprestaties maximum tarieven vastgesteld. Het bedrag wat gefactureerd wordt is gekoppeld aan de setting (ambulant – kwaliteitsstatuut sectie II) , beroepsgroep (psychotherapeut), prestatie (diagnostiek of behandeling) en de duur van de prestatie. Hierbij hanteer ik voor individuele consulten de daadwerkelijk gerealiseerde directe tijd. In de regel duren consulten bij mij 60 minuten. Wanneer het gaat om een relatie/systeemgesprek dan duurt het gesprek langer, wat voorafgaand aan de behandeling met u besproken wordt.
Voor groepsconsulten hanteer ik het principe ‘planning = realisatie’ wat betekent dat starttijd en duur van het groepsconsult voor de start van het consult zijn vastgelegd. Groepsconsulten worden geregistreerd in eenheden vanaf 15 minuten per behandelaar per cliënt. Voor de gehanteerde tarieven zie de tarievenzoeker. Maandelijks zal er gefactureerd gaan worden bij de groepsbehandelingen en de individuele behandelingen.
Om vergoeding va uw ziektekostenverzekering mogelijk te maken is een verwijsbrief van een (huis)arts of psycholoog/psychotherapeut noodzakelijk.
Vergoedingen volwassenen (18 jaar en ouder)
De zorgverzekeraars willen in toenemende mate zowel inkijk in de therapiekamer – waarmee de privacy van de cliënt wordt bedreigd, als invloed uitoefenen op wat er in de therapiekamer gebeurt. Zo schrijven zij voor welke therapieën wel of niet ‘mogen’, een beleid dat vooral door financiële motieven lijkt te worden bepaald. In elk geval blijkt uit deze beperkingen soms een gebrek aan kennis en wordt vooral gekeken naar “evidence based” behandelingen waar ik het als zorgverlener niet mee eens ben. Voor meer info: Link naar download “zonder context geen bewijs”.
Verzekerde zorg
Vrijwel alle psychotherapeutische behandelingen voor volwassenen die ik aanbied, worden vergoed vanuit de basisverzekering van de Zorgverzekeringswet (gespecialiseerde ggz). U krijgt de behandeling alleen vergoed als u een geldige verwijsbrief van uw huisarts heeft.
In één of enkele gesprekken stel ik als uw behandelaar vast of er inderdaad sprake is van een stoornis waarvan de behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht er toch geen sprake zijn van een stoornis, dan worden de eerste diagnostische consulten nog wel vergoed.
Contracten met deze zorgverzekeraars in 2025 (verzekerde zorg)
Voor 2025 heeft de praktijk een contract met de volgende zorgverzekeraars:
- Zorgverzekeraar Menzis en
- Zorgverzekeraar Achmea, waaronder ook labels FBTO, De Friesland, Interpolis, Zilveren Kruis, waaronder labels ZieZo en de Christelijke zorgverzekeraar.
Als u een zorgverzekering heeft afgesloten bij één van deze zorgverzekeraars, dan stuurt onze praktijk de facturen rechtstreeks naar uw zorgverzekeraar. De vergoeding is in natura: de zorgverzekeraar betaalt de factuur direct aan de behandelaar. U merkt daar dus niets van. Wel kunnen deze nota’s door uw zorgverzekeraar met uw (verplicht en eventueel vrijwillig) eigen risico worden verrekend, als dat nog open staat.
Geen contracten met deze zorgverzekeraars in 2025 (verzekerde zorg)
Met de volgende zorgverzekeraars heeft de praktijk in 2025 geen contract afgesloten:
- Zorgverzekeraar VGZ, UMC zorgverzekeraart, IZA, Univé, waronder ook label Zeker, VGZ, waaronder ook label VGZ bewust;
- Zorgverzekeraar CZ, waaronder ook label CZ direct en Just, Nationale Nederlanden en Ohra;
- Zorgverzekeraar ONVZ en VvAA;
- Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid, waaronder label AZV
- Zorgverzekeraar DSW, waaronder zorgverzekeraar In Twente zorgverzekeraar en Stadholland;
- Zorgverzekeraar A.S.R.;
- Zorgverzekeraar Salland/Eno en
- Zorgverzekeraar Eavita, waaronder label Care4life
Als u een zorgverzekering heeft afgesloten bij een van deze zorgverzekeraars, ontvangt u elke maand van de praktijk een factuur met daarop de verschillende zorgprestaties. Deze factuur betaalt u altijd zelf binnen 30 dagen volgens de (betalingsvoorwaarden). U kunt deze factuur meteen na ontvangst al indienen bij uw zorgverzekeraar. Afhankelijk van de polis die u heeft afgesloten, krijgt u daarna 60% tot 100% van de factuur door uw verzekeraar vergoed.
Tarieven
De maximumtarieven van deze zorgprestaties worden elk jaar vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).Het tarief per consult wordt bepaald door het type consult en de duur daarvan. Onze praktijk rekent de volgende tarieven conform de vastgestelde tarieven van de NZA
Zie voor de tarieven van 2024 de website van de NZA en of het overzichtelijke document van de LVVP. Maandelijks zal er gefactureerd worden.
Onverzekerde zorg voor volwassenen
Ook als er geen sprake is van verzekerde zorg, kunt u in overleg met mij/uw behandelaar er toch voor kiezen om in behandeling te gaan. De kosten van deze behandeling zijn dan geheel voor uw eigen rekening. Voor deze consulten brengt de praktijk het zogenoemde ‘niet basispakketzorg consult’ in rekening, tegen een tarief van € 131,82 per 60 minuten bestede tijd. Dat is zowel de tijd die ik/de behandelaar in gesprek met u ben/is én de tijd die nodig is voor de zorgvuldige voorbereiding van de gesprekken en de vereiste verslaglegging. Voor onverzekerde zorg is een verwijzing van de huisarts niet nodig.
Annuleren van gesprekken
Bij verhindering kunt u kosteloos tot 24 uur van tevoren (in werkdagen) een gesprek afzeggen. Indien u een gesprek niet tijdig annuleert, zijn de kosten daarvan voor eigen rekening. De praktijk mag hiervoor zelf een tarief vaststellen. U ontvangt hiervoor een factuur die u zelf moet betalen. Deze factuur wordt niet vergoed door uw verzekeraar. Ik hanteer bij “no show” het normale NZA. Deze kosten kunt u niet op uw ziektekostenverzekeraar verhalen.
Eigen risico
Vanaf 1 januari 2022 wordt het eigen risico per kalenderjaar door de zorgverzekeraar verrekend. De zorgverzekeraar telt de zorgprestaties die in heel 2024 plaatsvinden mee in de berekening van het eigen risico voor 2024. Gaat uw behandeling over de grens van het kalenderjaar heen, dan betaalt u voor beide kalenderjaren het eigen risico. Het wettelijk verplichte eigen risico is voor 2024 vastgesteld op € 385. Daarnaast kunt u nog een vrijwillig eigen risico hebben; ook dit wordt eerst verrekend voordat u de zorg vergoed krijgt.
Supervisie, coaching en werkbegeleiding.
Voor supervisie wordt 100 euro en voor coaching voor hulpverleners wordt 100 euro per 45 minuten in rekening gebracht. In deze praktijk lopen ook stagiaires mee vanuit de opleiding tot lichaamsgericht psychotherapeut (Rino Amsterdam). Voor de werkbegeleidingsgesprekken, na als stagiaire te hebben meegelopen met de lichaamsgerichte psychotherapiegroepen, wordt 100 euro per uur gevraagd.